Uz parodontopatiju karijes je najčešća bolest u ljudskom rodu. Oboljenje karakteriše lokalno razaranje zubnog tkiva. Karijes započinje na površini zuba, razgradnjom gleđi- demineralizacijom i progresivno prodire u dubinu i u širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva, zubnu kost i živac.
Osnovni krivac za razvoj zubnog karijesa je zubni plak koji se stvara od ostataka hrane (neoprani zubi). Ako proces ne zaustavimo u ranom stadijumu doćiće do stvaranja kaviteta (pukotine-rupe) na gleđi i do sve većeg nagomilavnja hrane i karioznih bakterija, a to dovodi do sve dubljeg prodiranja karijesa u zubno tkivo
Nakon izvesnog perioda pojaviće se bol što ukazuje da je karijes napredovao u dubinu. Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere u lečenju nastalog stanja karijes će napredovati do zubnog živca-pulpe izazivajući neprijatne simptome: povremeni bolovi-naročito noću, jake konstantne bolove pojavu gnojnih procesa i otoka, pojavu jakog i neprijatnog zadaha iz usta itd.
Dobra i pravilna higijena, uz pravilnu ishranu su osnovni preduslov za onemogućavanje pojave karijesa na zubima  Uz redovne kontrole kod stomatologa i preventivne mere koje će on predložiti i sprovoditi (individualan je pristup kod svake osobe) pomoćiće Vam da izbegnete neprijatnosti koje donosi ovo oboljenje, a i sačuvaće vam budžet.
                                           ”Bolje je sprečiti nego lečiti”
Ako ipak dođe do pojave karijesa vrlo je važno dijagnostikovati ga na vreme i sprečiti njegovo dalje razvijanje.