Važnost prevencije u stomatologiji je sve veća i veća. Ljudi  danas imaju sve veće estetske zahteve pa se to odnosi i na svoj izgled i na svoje zube. Zato treba da stalno govorimo o važnosti oralne higijene, i obratimo pažnju na nju.

                                                 

Šta je oralna higijena?
To je svakodnevna nega usne duplje. Zube treba oprati, iščetkati barem 2 puta dnevno i to posle obroka četkicom i pastom za zube. Četkanje zuba u pravcu nicanja zuba i sa grizne strane treba da traje oko 2-3 minute. Posle toga je važno dobro isprati usta od ostataka zubne paste i ne jesti ništa do narednog obroka. Vrlo je bitno da se uveče pre spavanja operu zubi, pošto noć je dugačka i zbog toga bakterije u ostacima hrane nesmetano razmnožavaju i napadaju zube i desni. Jutarnje pranje zuba je takođe važno, da bismo osvežili usnu duplju i zadah. Na taj način postižemo takvu higijenu, da nam se zubi mnogo manje kvare i poseta stomatogu će se svoditi samo na kontrole i radnje vezane za prevenciju. Posetu je bitno redovno činiti i ako nemamo nikavih tegoba, jer na taj način dugoročno obezbeđujemo oralno zdravlje.
Pored zubne paste bitan je i kvalitet zubne četkice. Postoji niz vrsta zubnih četkica, pa na šta da obratimo pažnju? Dlačice četkice bolje je da su od sintetičkog materijala, zato što se tu manje razmnožavaju bakterije. Važno je da ne budu oštre i tvrde, da ne bi naneli više štete nego koristi, oštećujući zubnu gleđ i desni. One ne mogu očistiti prostor između zuba, te je potrebno koristiti zubni konac. Način korišćenja zubnog konca vredi naučiti, pošto najveći broj zubnog karijesa se razvija baš između zuba. Svakako treba obratiti pažnju da konac ne utisnemo duboko prema desnima, jer tako utisnemo i sam njihov sadržaj.
Što se tiče usne duplje, važno je sanirati kvar na zubima, smanjiti upale desni poliranjem zuba i čišćenjem zubnog kamenca i svakodnevnim čišćenjem površine jezika. To je jedan od razloga zbog čega treba posetiti svog stomatologa, da se utvrdi da nema kvarnih zuba i da se izvrši čišćenje zubnog kamenca i naslaga. To treba redovno činiti svakih šest meseci, jer se dobija mnogo i na zdravlju i na estetici.